Tanácsok

Méretválasztás

2016.01.17 08:00

Cipőválasztás

Méretválasztásánál fontos, hogy a futócipőben a lábujjak ne érjenek a cipő orrához. (!)
Általában futócipőből egy számmal nagyobbat válassz, mint amit utcai cipőből választanál.

Ez a méretbeli különbség két tényezőből fakad:

  1. a cipőket márkánként különbözően számozzák
  2. a futócipőben, ha végig ér a láb, futás közben a körmöt úgy megnyomhatja a cipő orra, hogy a köröm elszíneződik, bevérzik, majd leesik

A cipő számozása ne legyen lelki kérdés! Egy nő sose érezze attól magát rosszul, ha a cipő dobozán 42-es vagy nagyobb számozást talál. Minden férfinek tudni illik, hogy a szépség az arányossággal van párban, és magasabb testalkathoz nagyobb láb tartozik.

A márkák eltérő számozásában találhatunk - többé-kevésbé helytálló - szabályszerűséget: Az amerikai márkák (Nike, Saucony, Brooks, Asics) az európai (EUR) méretet jellemzően eggyel nagyobb számmal látják el. Az Európából származó márkák (Adidas, Puma) számozása általában az utcai cipőmérettel megegyezik.

Saját példámon keresztül ez a következőképpen néz ki: utcai cipőből 43,5-es méret számomra a megfelelő, Saucony futócipőkből férfi US10,5-est, azaz EUR 44,5-est választok (1 számmal nagyobb), Adidas-ból 44-est (azért nem 43,5-est, mert az Adidas cipők 2/3 mérettel növekednek, és nincs 43,5-es számozású Adidas cipő, csak 43 1/3-os és 44-es).

Ma minden cipő dobozán és nyelvében 3 vagy 4 méretet találunk:

  • amerikai méret (férfi vagy nő méretskála eltérő) - US
  • angol méretet - UK
  • európai méretet - EUR
  • japán méretet - cm

Minden márkának megvan az elsődleges számozása (jellemzően az US), és ezt a számozást váltják át a több számozásra.
Egy márka vagy 1/2 vagy 2/3 méretenként lépked az EUR méretskálán.
Előfordulhat, hogy a méret az amerikai skálán féllel növekszik, és az EUR méretben ez már egy egész számot jelent. (Például: férfi US11 = EUR 45, férfi US11,5 = EUR 46)

Futásnál a lábunknak nem szabad föl-le, előre-hátra mozognia a cipőben. A sarok részénél és a hevedernél (lábfej résznél) stabilan kell tartania a cipőnek, miközben a lábujjak kényelmesen elterülnek a cipő orrában. Ha mozog a láb, az dörzsöli a cipő belső anyagait, a surlódás pedig kopáshoz, bőrkeményedéshez és vízhólyaghoz vezet.

A mérethez nem tartozik szorosan, de érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy milyen varrások, megerősítések és egyéb vastagított részek találhatóak a cipő felső részén, amelyek eselegesen nyomhatnak bütyköt, csontkinövést.

A webáruházban mindig a cipő dobozán és nyelvében található európai (EUR) méretet tüntetjük fel.

 

Méretgarancia

Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy webáruházunkból a megfelelő méretű terméket válaszd. Ha mégsem jó a méret, amit választottál, az átvételt követő 15 napon belül jelezheted, és a még nem használt, csak otthon felpróbált terméket visszaküldheted címünkre, annak cseréjéről gondoskodunk.