Tanácsok

Hogyan óvd a cipődet?

2016.03.16 08:00

Cipőd élettartamát befolyásolja a testsúlyod, a futótechnikád, hogy hogyan, milyen talajon használod a cipőd és a precizitásod a cipő fel- és levételekor.

90-130 kg-os testsúly mellett a cipő talpa gyorsabban tömörödik, felső része nagyobb terhelésnek van kitéve. Ilyen testsúly mellett szélsőséges esetben 3-4 hónap alatt is elhasználódhat egy futócipő, jellemzően 6-8 hónapig tart.
50-90 kg-os testsúly mellett - a használat sűrűségének függvényében - 6-24 hónapig, 800-1500 km-ig megfelelő a cipő talpának rugalmassága.

A futótechnika futóiskolás gyakorlatokkal fejleszthető. (Mindenki számára javasolt mozgásának időről időre történő elemzése és fejlesztése. A futóiskolás gyakorlatok a bemelegítésébe beilleszthetőek.)

A nem megfelelő futótechnika és a talaj felülete a külső talp kopását befolyásolják. Ha valaki pédául futópadon fut és csoszog, a külső talp hamarabb elkopik. Ha valaki - különösen túlsúllyal - nagyon "sarkazik" (sarokra érkezik talajfogáskor), a cipő sarkát gyorsabban el fogja koptatni.

Mit tehetsz annak érdekében hogy meghosszabbítsd a cipőd élettartamát?

1.) Mindig megfelelően kösd be és kösd ki a futócipődet!

Sokan csak belebújnak a már bekötött cipőbe, és futás után sarokra lépve kibújnak belőle, "lerúgják magukról". Megfelelően akkor van bekötve a cipő, ha fel-le és előre-hátra nem csúszkál a láb a cipőben. Ezt úgy lehet elérni, hogy a cipő felvételekor hátra toljuk a sarkat, és egyenletesen húzzuk meg a cipőfűzőt. Nem túl szorosra, nem túl lazán, úgy hogy jól tartson.

2.) Fejleszd a futótechnikád!

Hogyan tisztítsd a futócipőd?

A mosogép újra szép világossá teszi a cipőd, de az áztatás, a melegvíz nagyon megviseli az anyagait. Ne mossuk a futócipőnket mosógépben!

A felső rész tisztítását vízes ronggyal, a talp tisztítását elhasznált fogkefével javasoljuk. (Körömkefe a felső rész hálós anyagát bolyhosítja, nem teszünk vele jót.)
Használat után emeljük ki a talpbetétet, és szellőztessük ki a cipőt.

Esőben, hóban átázott cipőt újságpapírral kitömve száríthatjuk.