Saucony

Saucony

A Saucony márka története

A Saucony márka története két ágon indult el, hogy aztán összeforrva a legnagyobb elismerésekig juthasson el. A Saucony Cipőgyártó Vállalat alapítására 1898-ban került sor, az amerikai Pennsylvaniában. A cég a nevét a Saucony patakról kapta, amely ezen a vidéken folyik keresztül. A kis cég csúcsminőségű futócipők gyártásával foglalkozott.

Ennek a cégnek története azonban csak részben fedi a sikeres sportszergyártó történetét, amelynek másik ága 1912-ben Hyde & Sons néven került megalapításra. A vállalat a pályafutását padlóburkoló és újrahasznosított textíliák felhasználásával gyártott papucsokkal kezdte, amelyekkel nagy népszerűségre tett szert.

A harmincas években Hyde termékkör-bővítésbe kezd, először korcsolyát készít – ez az első saját terméke. Később baseball- és bowling-cipők következnek, majd a sort a görkorcsolyák zárják. A cég felfutásának első nagy lehetőségét a II. világháború hozza meg: bakancsokat gyártanak az amerikai hadsereg katonái számára. Megkérdőjelezhetetlen eredmény és feledésbe nem merülő elismerés az is, hogy az első amerikai asztronauta Hyde-cipőben végezte az első űrsétát 1963-ban, és az űrhajósok számára készített cipők gyártására szóló megbízatás természetesen nem csak egy alkalomra szólt.

Mr. Hyde 1968-ban vásárolta fel a Saucony Cipőgyártó vállalatot, Cambridge-be költöztette, és önálló márkaként épített be a Hyde Athletic ágazatai közé. A márka diadalmenete nem egészen egy évtizeddel később kezdődött: 1977-ben a Consumer Reports Magazine magazin elismerő díjazása nyomán a cipőinek híre ment Amerika-szerte, és innen már nem sok kellett a világhírhez sem.

Napjainkban a Saucony már nem csak sportcipőket gyárt, hanem a sporthoz szükséges technikai ruházatot is, amelynek darabjait ugyanúgy folyamatosan fejleszti, mint a lábbelikben alkalmazott innovatív megoldásokat.

A Saucony cipők professzionalitása megkérőjelezhetetlen – ezt a státuszt a márka annak köszönheti, hogy mérnöki megoldásokat keresnek a futással kapcsolatban felmerülő problémákra mind a cipők, mind az öltözetek terén. A '77-es első elismerés óta számtalan szakmai és közönségdíjat bezsebeltek a legkülönfélébb magazinokban és futóközösségekben.

A Saucony modellek közül az első emlékezetes darabok a nyolcvanas években jöttek ki. A 80-ban piacra került Trainer 80 volt az első „slip lasted” sportcipő. Ez a technológiai újítás azt fedte, hogy a cipő textil felsőrészét nem valamilyen merev anyagra feszítették rá, hanem egyenesen a talpba varrták. Napjainkban a legtöbb sportcipő így készül, hiszen ez a felépítés adja a legnagyobb rugalmasságot.

 

A következő legenda a Saucony Jazz, amely rendkívüli népszerűsége miatt napjainkban is kapható. A piacra dobás évében, 1981-ben technikailag ez volt a legfejlettebb futócipő a piacon.

1984-ben került piacra a DXN Trainer, amely Rod Dixon maratoni futó nevét őrzi. 1983-as New York maratoni sikere után kérte fel a cég arra, hogy a következő termékét róla nevezhesse el. Ez a cipő összetettebb talpszerkezetéről volt híres, amely komfortosabbá tette a futást.

1988-ban a Shadow tartalmazott mindent, amelyet a Jazz-zal kapcsolatos kritikák megfogalmaztak. Átvették azokat a tulajdonságait, amelyeket a futók szerettek, és mivel egyre fontosabbá vált a stabilitás, magasabb sarokrögzítés került bele.

1991-ben kezdődött a Grid termékcsoport sikertörténete, amely napjainkban is tart. A betűszó a Ground Reaction Inertia Device kifejezés kezdőbetűiből áll össze, ami a talajjal való ütközés tehetetlenségét elnyelő rendszert jelent. A cipőtalpba üres tereket építettek, amelyek nem csak annak súlyát könnyítették, hanem a becsapódás erejét is hatékonyan elnyelték.

1998-ban a Hyde Athletics – látva, hogy tartósan is ez vált a vezető márkájává – Saucony-ra változtatta a nevét.

A márka hitvallása

A márka egész pályafutása során hű maradt a kezdetekhez, amikor újrahasznosított anyagokból gyártott kiváló minőségű és népszerű lábbeliket: cél a legmagasabb minőség, mindenki számára elérhető árakon. A cipőik egyik legfontosabb tulajdonsága a láb stabilitása, a lábtartás korrigálása, miközben összetett talprendszereikkel párnázzák és elnyelik a becsapódást. Ugyanakkor a Saucony az egyetlen olyan futócipő márka – saját állításuk szerint – amely lépésciklus egészével törődik, nem csak a becsapódás pillanatával.

Napjainkban az egyik legnépszerűbb márka, hiszen folyamatosan törekszik az innovációra. A fejlesztéseik egyik legfontosabb területe a futók védelme az időjárás viszontagságaitól, ennek révén jött létre a Total Run rendszer, amely különféle futóruhákat tartalmaz. A termékek szárazon és melegen tartják a sportolót, miközben védik széltől, esőtől.

Fontosabb évszámok

 • 1898. A Saucony-t négy üzletember alapította a Saucon-folyó partján, Kutztownban, Pennsylvaniaban.
 • 1910. Abraham Hyde cipőboltot nyit A.R. Hyde & Sons név alatt. A cég nagy népszerűségnek örvendő papucsokat gyárt padlóburkoló- és ruhamaradékokból.
 • 1932. Hyde bővíti a kínálatot, korcsolyákat is árusítva. Ezzel megalkotta az első, kifejezetten sportolásra szánt lábbelijét.
 • 1938. A Hyde Athletic árukínálata kibővül baseball- és bowling-cipőkkel, illetve görkorcsolyával.
 • 1942. Hyde a második világháború alatt bakancsokat gyárt az amerikai hadsereg számára.
 • 1963. A Hyde-művek gyártotta azt a cipőt, amelyet az első amerikai űrhajós viselt az űrsétához.
 • 1968. Hyde átveszi a Saucony Cipőgyártó Vállalatot, amely futócipőket gyárt. Az elkövetkező tíz év során a Saucony a futók legféltettebb titkává válik.
 • 1977. A Saucony cipőit egy amerikai magazin is felfedezi, és a tekintélyes „Legjobb Minőség” díjjal tünteti ki. Az ezt követő publicitás szilárdan megalapozza a Saucony jó hírnevét.
 • 1980. A Saucony bemutatja a „Trainer 80” -at, a piacon elsőként megjelenő, slip-lasted (kaliforniai) eljárással készült futócipőt.
 • 1981. A Saucony piacra dobja a „Jazz”-t, ami abban az időben, a technológiát illetően a legfejlettebb futócipő volt. A „Jazz” volt az első a legendás és sajátos Saucony fazonú cipők sorában.
 • 1983. Az új-zélandi Saucony atléta, Rod Dixon nyerte meg a New York-i Maratont, minden idők egyik legdrámaiabb hajrájával.
 • 1985. A Saucony atlétája, Lisa Larsen Weidenbach, első nőként ért célba a 89. Bostoni Maratonon.
 • 1991. Bemutatják a „Shadow 6000”-t, ami EVA és PU együtteséből öntött középtalprésszel készült, maximális párnázottságot és kényelmet biztosítva.
 • 1991. A Saucony piacra dobja a Grid-rendszert, az első párnázó rendszert, ami ötvözi a párnázottságot és a stabilitást.
 • 1998. A Hyde Athletic Industries Inc. hivatalosan megváltoztatja a nevét Saucony Inc.-ra.
 • 2007. A Saucony bemutatja a Flexion Plate technológiát a Grid Sinister-ben és a ProGrid Paramount-ban. A Flexion Plate-t a „Legjobb Nemzetközi Fejlesztés” díjjal tünteti ki a Runner’s World magazin.
 • 2009. A Saucony további díjakat hódít el: „Legjobb Korszerűsített Termék” a ProGrid Stabil CS-ért, „Legjobb Bemutatkozó Termék” a ProGrid Echelon-ért és a „Szerkesztők Díja” a ProGrid Omni 8-ért.
 • 2010. A Saucony ismét besöpört egy csomó díjat. Futócipői közül vitathatatlanul a minimalista Kinvara a legfeltűnőbb. A cipő bemutatásakor megkapta a „Best Debut” díjat, később pedig a „Gear of the Year” címet is megszerezte, és felkerült az Outside magazin „Gear Junkie” rovatának „Top 10 Gear” listájára is.
 • 2011. A márka áttörő, saroktól a lábujjakig érő, 8mm-es különbsége még tökéletesebbé teszi a világ legjobb futócipőit, erőteljesebb futólépéseket tesz lehetővé, forradalmian új élményt nyújtva, a Hurricane 14, Triumph 9 és a Guide 5 modellekkel kezdődően.