Tanácsok

Hogyan válassz futócipőt?

2016.01.17 08:00

Néhány alapvető szempontot célszerű figyelembe venned cipőválasztás során.
Ha ezeket a szempontokat végigveszed úgy szűkíted a cipők körét, hogy a számodra megfelelőekből szín és ár alapján tudsz választani.

1. szempont: Talaj - Milyen talajon fogsz futni?

Más talpfelépítésű és rugalmasságú cipőre van szükséged ha betonon, aszfalton, futópadon, földúton vagy erdei úton akarod a futóedzéseid zömét végezni. Ha különböző talajokon, vegyesen használnád a cipőt, akkor is gondold végig, hogy a terhelés legjava milyen talajon fog érni.

  • Aszfaltra - sima külső talpú
  • Vegyes használat esetén - enyhén bordázott külső talpú 
  • Terepre (erdei, hegyi útra) - kapaszkodó talpbordázatú

cipőt válassz.

Ha nincs akadálya, az eltérő talajviszonyokhoz érdemes több cipőt is beszerezni. A cipők váltogatása - a magasabb fokú védelem mellett - a lábizmok erősödését is szolgálja.

2. szempont: Talajfogás - Milyen a talajfogásod?

Futással kapcsolatban talajfogás alatt azt a pillanatot értjük, amikor a talp - a levegőben úszást követően - először érinti a talajt. A talajfogás pillanatában a sarkadra, telitalpra vagy féltalpra érkezhetsz.
Ha a sarkadra érkezel, akkor a futócipődnek legyen külső sarok résznél található becsapódástompító technológiája. (Például a Saucony cipőknél külső SRC sarokként találsz ilyet.)

3. szempont: Testsúly - Hány kiló vagy?

A választás során nagy fontossággal bír a testsúlyod.
Miért? Futás során súlyod 2-szeresével (és lejtőn lefelé futva akár 8-szorosával is) terheled csontozatodat, izületeidet. Ez a terhelés nagyobb testsúly esetén hatványozottan jelentkezik.
Ha a lábboltozatra nagyon nagy súly nehezedik, akkor az szétterül, ellaposodik alaphelyzetben is. Futáskor ez még fokozottabb terhelést jelent a lábfej számára.

Nőknél 75 kg felett, férfiaknál 85 kg felett - ha nem csontozatban és izomzatban kiválóan megerősödött személyről van szó - stabil, túlzott mértékű pronálás elleni védelemmel ellátott cipőt célszerű választani.

Természetesen a súly esetén a „nagyobb” jelzőt viszonylagosan kell érteni. Nem kövérségről vagy túlsúlyról beszélünk. A súly a magassághoz társul, és nagyobb súlyhoz jellemzően nagyobb lábméret is párosul.

 4. szempont: Lábállás - Átgördülés közben milyen mértékben dől be a bokád?

A talpon történő átgördülés saroktól lábujjig tart. Eközben a boka - természetes módon - befelé dől.
A dőlés mértéke más az első 500 méteren, és más 10-20-30 kilométert követően. Minél hosszabb a táv, minél fáradtabb a láb, annál valószínűbb, hogy a boka túlzott mértékű befelé dőlése sérülésveszélyt jelenthet.

  • Ha a boka nem dől befelé, akkor alulpronálásról vagy szupinálásról (kifelé dőlésről, külső talpélen történő átgördülésről) beszélünk. Ilyenkor a cipő talp teljes hosszában szükséges a becsapódástompító technológia. (Nem csak saroknál.)
  • Ha a boka normál mértékben dől befelé, akkor belső támasz nélküli, könnyebb, neutrális cipőt választhatunk.
  • Ha a boka túlzott mértékben bedől, akkor a stabil, a talpboltozat alatt belső támasszal felszerelt cipők lesznek megfelelőek.

A dőlés mértékének függvényében találhatunk enyhe, közepes és erős belső támasszal készült cipőket.
A lábállást lehet vizsgálni "vizes láb teszttel", a cipőtalp kopásának ellenőrzésével vagy futópados, videós felvétellel. A túlzott mértékű befelé dőlésre utal a lúdtalp, a bokasüllyedés, a laza bokaizületek, illetve a túlsúly.

5. szempont: Élettartam, "tarósság" - Mennyi időre? Hány kilométerre vásárolsz futócipőt?

A futócipőről fontos tudonod, hogy egy sporteszköz. (Olyan, mint a teniszütő húrja.) A rugalmas talp a futás során összenyomódik, majd felveszi az eredeti formáját, minden lépésnél dolgozik a futóval.
Általában azt olvashatod, hogy egy futócipő 1000 km-re készül, de élettartamát nagyban befolyásolja a futó súlya, futótechnikája.
Speciális, könnyített felső részű félverseny, versenycipőkben 600-800 km-t lehet futni. Edzőcipőkben 800-1500 km-t.
E távot követően a cipő középtalpa úgy összetömörödhet, hogy már nem biztosítja azt a rugalmasságot, védelmet, mint előtte.

Jellemzően a cipő súlya és élettartama is összefüggésben van. Minél könnyebb egy cipő, annál könnyebb anyagból, kevesebb merevítéssel készítették a felső részét. Ezeknek a cipőknek a felső része érzékenyebb. Jóval kényelmesebbek és jobb teljesímény érhető el bennük, mint vastagabb, merevebb anyagokból készült társaikban, de ha nem precízen köti egy futó a cipőjét, gyorsabban kikoptathatja ezeknek a vékonyabb anyagait.

Tartosság szempontjából mindig legyél figyelemmel a cipő felső részének anyagaira, orr részére és heveder megoldására!