Adidas

Adidas

Az Adidas márka története

Adidastól Pumáig

A történet, ahogy a sporttörténelem legnagyobb márkái közül kettő létrejött részben mesébe illő, részben pedig igen szomorú. Két német nemzetiségű fiútestvér sztorija ez, akik egy kis faluban élve is vállalták, hogy elhagyva „polgári” szakmáikat, elindulnak az álmaik útján és vállalva a rizikót, amelyet az első világháborút követő kiegyensúlyozatlan évek, a vidéki lét és sportok bizonytalan jövője hordozott, belevágtak a sportcipők gyártásába.

Az értelmi szerző Adolf Dassler volt, aki elhagyta pékmester műhelyét, ahol korábban dolgozott, saját házának fürdőszobájában kezdett saját kezűleg és saját tervei alapján futócipőket gyártani. Öccse sikerét látva nem sokkal később Rudolf is beszállt az üzletbe, aki kereskedelmi vénáját adta hozzá az érvényesüléshez.

1925-ben már tizenkét alkalmazott készítette a folyamatosan továbbfejlesztett futócipőket, amelyek kis súlyúak, speciális formájúak voltak és szegecses talpakkal rendelkeztek a megfelelő tapadás érdekében. Az első nagy sikert Jesse Owens sprinter 1936-ban szerzett aranyérmei jelentették (4 számban is győzött), amelyeket Adidas cipőben szerzett. A két testvér a második világháborúig tudta közösen működtetni a vállalkozást, ekkor azonban olyan vehemens kenyértörésre került sor közöttük, hogy állítólag életük végéig nem beszéltek többet egymással.

Adolf a szakítást követően védette le az Adidas (ADI DASsler, azaz saját nevéből keletkezett a név) márkanevet, míg testvére megalapította a Puma márkát gyártó vállalatot. Az Adidas hivatalosan 1949 óta színesíti a sportcipők piacának palettáját, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy alapító tag volt.

Az Adidas sikere

Az új márka első fontos „fellépése” az az 1954-es labdarúgó világbajnoksági döntő volt, ahol a német csapat a mi Aranycsapatunk ellen játszott és győzött. A márka sikerét az évek alatt az alapozta meg, hogy folyamatos kapcsolatot tartottak a sportolókkal, az ő igényeik alapján fejlesztették tovább a termékeit, és az első között voltak, akik híres sportolókat alkalmaztak a reklámjaikban (Jesse Owens, Muhammad Ali, Franc Beckenbauer).

A márka fejlődése

Adi Dassler merészsége nem csak a vállalkozás beindításakor mutatkozott meg: nagy bátorságra vallott, hogy az 1936-os olimpián fekete bőrű futó lábára adta a cipőjét. Ugyan Jesse Owens több számban is győzött, de a fasizálódó német vezetés élén Hitlerrel nem nézte jó szemmel ezeket a győzelmeket. Szerencsére hosszú távon nem hagyott nyomot ez a nézeteltérés a márka fejlődésén.

A számottevő újításaik miatt, amelyek a sportcipőiket jellemezték, kezdetben maguk a sportolók keresték meg a céget az igényeikkel. Kiválóan illett ez a cég stratégiájába, hiszen a vállalkozás alapításakor az volt a terv, hogy minden sporthoz egyedi cipőt készítenek majd, amelyekbe beépítik a sportág támasztotta egyedi igényeket. Ez a törekvés meg is valósult, hiszen a futócipők után futballistáknak, boxolóknak, magasugróknak, teniszezőknek, kosarasoknak is készítettek cipőket és ez csak a kezdet volt...

A későbbiek során azonban a cég fektetett súlyos pénzeket abba, hogy minden jelentős sporteseményen jelen legyenek szponzorként, illetve hogy meggyőzzék a sikeres sportolókat, hogy az ő termékeiket használják. A cég 1968 óta a Magyar Olimpiai Bizottság gyémántfokozatú támogatója, ennek köszönhető, hogy a mindenkori magyar olimpiai csapat felszerelését is ő biztosítja.

1952-ben az Adidas termékpalettája bővült: a cipők mellett sporttáskák gyártásába kezdtek. 1963-tól labdákat (az első a legendás Santiago), majd '67-től sportruházatot (edző és versenyruházat) is gyártanak. 1974-ben kezdődött az Adidas teniszütők gyártása. 1970 óta minden labdarúgó világbajnokságra egyedi labdát készítenek, és kizárólag ez kerül játékba a meccseken.

A cégről

Az Adidas név levédésekor még csak az Adi által kitalált három csík szerepeltetése azonosította a termékeket. A leveles logót az 1972-es olimpiára terveztették és '97-ig kizárólagosan használták, akkor vezették be az újra csak három csíkot alkalmazó, abból hegyet formázó új márkajelzést. Innentől a leveles logó az Adidas Originals termékcsoportjának védjegye.

Adolf Dassler 1978-ban hunyt el, ezután felesége és fia vette át a cég vezetését. Horst nevű fia hirtelen halála után, az Adidas cég 1988-ban részvénytársasággá alakult, majd 1995-ben tőzsdére lépett.

Hazánkban az első Adidas üzlet 1995-ben nyílt meg a Váci utcában Horst Dassler személyes jelenléte mellett. Napjainkra több mint hetven üzlet található Magyarországon.