Tanácsok

A legegyszerűbben úgy lehetne fogalmazni, hogy a futócipő olyan sportcipő, amelyet kifejezetten futásra terveztek. Az elmúlt években-évtizedekben egyre több sporthoz kezdtek el speciális sportcipőket tervezni, amelyek az adott sport jellegzetes igénybevételeit hivatottak elhárítani, illetve hozzájárulnak az érintett sportágban kifejthető teljesítményünkhöz is. Ezeket a speciális edzőcipőket azoknak ajánlják, akik rendszeresen sportolnak, ezért fontos, hogy hosszabb távon is kényelmesen és biztonsággal űzhessék a választott intenzitás mellett a tevékenységet.

2016.03.16 08:00

Cipőd élettartamát befolyásolja a testsúlyod, a futótechnikád, hogy hogyan, milyen talajon használod a cipőd és a precizitásod a cipő fel- és levételekor.

2016.02.17 08:00

Első futócipő vásárlóként előtte még sosem hallott szakkifejezésekkel találkozhatsz. Úgymint: lábállás, pronáló, szupináló, talajfogás, stabil cipő, stb.
Ezeknek a kifejezéseknek az értelmezése sokszor gyakorlott futóknak is zavaros. Tegyük ezeket világossá!

2016.01.17 08:00

Néhány alapvető szempontot célszerű figyelembe venned cipőválasztás során.
Ha ezeket a szempontokat végigveszed úgy szűkíted a cipők körét, hogy a számodra megfelelőekből szín és ár alapján tudsz választani.

A kisgyermekek számára olyan a futás (futkározás), mint a levegővétel. Órákig képesek rohangálni, biztosak lehetünk benne, hogy ha felnőtt fejjel utánozni szeretnénk őket, hamar kifulladnánk. Mégsem jut eszébe senkinek a gyermekekre futócipőt adni. A kezdő, tapasztalatlan futó számára érthetetlen és túlzott lehet a futáshoz kifejlesztett eszközök – elsősorban cipők – fergeteges innovációja, illetve a körülöttük tapasztalható hype. Valóban szükséges ez?

2016.01.01 08:00

Emlékszem, életemben először a futás „szellemisége” akkor kapott el, amikor a kegyetlen tornatanárunk büntetésként iskolaköröket osztogatott. A regula azonban visszájára fordult: kikerülve az osztálytársak fanyalgó látóköréből, a tanerő szigorú pillantását a hátam mögött hagyva, egyszer csak megéreztem a szél és a nap simogatását, majd kezdett elomlani a véremben az egyenletes mozgás okozta öröm és megnyugvás. Másodszor a cooper-felmérés során kaptam rá az ízére. A harmadik „mindjártittpusztulokel” kör után egyszer csak túlbillenve a mélyponton mozgatni kezdett a kihívás öröme, a teljesítés vonzereje, és meg sem álltam, amíg elsőként nem értem célba.

2016.01.01 20:00

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy sportcipőnek, hogy futócipőnek nevezhessük?

A futócipők speciális sportcipők. Futók igényei és tapasztalatai alapján különböző terepviszonyokhoz, lábálláshoz, távokhoz és futótechnikához tervezik és fejlesztik őket.