Asics

Az Asics márka története

Az Asics egy fiatal márka: 1949-ben alapította Kobe-ban Kihachiro Onitsuka, Onitsuka Tiger néven. Akik olvasták a Nike történetét, azoknak ismerős lehet ez a név, hiszen Phil Knight középtávfutó, a Nike egyik alapítója azzal gyűjtötte össze a saját cége elindításához szükséges vagyont, hogy az Onitsuka céggel forgalmazási megállapodást kötött, majd teríteni kezdte a Tiger cipőket az Egyesült Államokban. Ez az ötvenes évek elején történt, és az első nagy lépés volt a kis cipőgyártó vállalkozás életében.

A saját modellek megalkotásának első jelentős lépései a hatvanas évekre tehetőek, amikor már saját technológiai újításokat is bevezettek a termékek gyártásakor (pl. speciális ütéscsillapító gél és technológia). A cég a mai napig rendkívül büszke arra, hogy fejlesztéseit bőséges forrásanyagból származó és nagyon pontos, modern eszközökkel rögzített mérésekre és megfigyelésekre alapozza. A mai napig a világ minden táján tartanak fenn kapcsolatot sportolókkal, akiktől gyűjtik a tapasztalatokat és igényeket, ezen információk alapján döntik el, hogy milyen irányt vegyenek a fejlesztések.

A hetvenes években már olimpiai aranyérmek bizonyítják a fejlesztések eredményességét majd következik az elismertség és a népszerűség. A cég mai formáját és közismert nevét 1977-ben vette fel, az új név híven tükrözi a célját és vállalását. Asics = Anima Sana In Corpore Sano, azaz Ép testben ép lélek. Onitsuka célja a vállalkozás megalapításával az volt, hogy a sportolókat úgy támogassa a céljaik elérésében, hogy közben segít megőrizni a testi épségüket és egészségüket. Ezt a célt szolgálja az 1980 óta létező Onitsuka Kutatócentrum működése, a folyamatos fejlesztések és a technológiai megoldások, amelyeket a cipőkbe építenek.

Az alapító a kezdetektől fogva tisztában volt vele, hogy bármely sportot is űz valaki, a lábfejnek és így a cipőnek óriási jelentősége van mind az elért eredményben, mind a sportoló komfortérzetében (sérüléseinek kockázatában) is. Ezért meggyőződése, hogy minden sportághoz egyedi cipő szükséges, amely támogatja a mozgást (csökkenti a fölösleges energia-elnyelődést), csillapítja a becsapódásokat és óvja a lábat a sérülésektől.

Az Asics márka legfontosabb fejlesztései

Az első újítások között szerepelt, mégis mind a mai napig a cipők legfontosabb részét képezi az Asics GEL ütődés-elnyelő anyag és rendszer. A technológia szilikon alapú anyagot használ, a lényege, hogy a talp különböző részeiben, célzottan elhelyezett párnák elnyelik a lépések közben kapott ütközések energiáját, rugalmasan mégis stabilan tartják a lábfejet. Az Asics GEL kíméli az ízületeket és csökkenti az elfáradás esélyét is.

A márka híres termékei, amelyeket a mai napig emlegetnek a hozzáértők: Gel Kayano (1994), Gel GT (2004), Gel Kinsei (2006)

Az Asics termékköre

Az alapításkor Onitsuka kosaras cipők gyártásával kezdte, majd hamarosan bővült a termékkör egyéb olimpiai sportágak lábbelijeivel. Napjainkban már nem csak cipőket, hanem az egyes sportágak ruházatát is megtaláljuk a kínálatban, sőt sportszerek között is válogathatunk.